Shiatsu masszázs története, filozófiája

Shiatsu masszázs története, filozófiája

Zen Shiatsu masszázs

A shiatsu egy japán szó, melynek jelentése ujjnyomás. A „shi” jelenti az ujjat, az „atsu” pedig a nyomást. A név magában foglalja a shiatsu egyik leggyakrabban használt technikáját, mellyel a partnert érintjük. Ez a hüvelykujj nyomás, amivel a meridiánokat és akupunktúrás pontokat kezeljük. A shiatsut energiakezelésnek nevezhetjük, mely a testben keringő életenergia harmonizálására szolgál. Alapjának a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) tekinthető, melyből átvette a klasszikus meridián rendszert és akupunktúrás pontokat.
A kezelések alkalmával szinte mindig dolgozunk ezekkel.  Célja, hogy a csatornákban keringő életenergiát (kínaiul Csí, japánul Ki) egyensúlyba hozza. Megszüntesse az elakadásokat, hiányokat, pangásokat, melyek kibillentik egyensúlyából a szervezetet.
Shiatsu masszázs története, filozófiája

Zen Shiatsu masszázs

A kezelések során nem használunk semmilyen eszközt, csak az érintést. Az érintés az ember alapszükséglete, szükséges az egészséges fejlődéshez, mégis egyre jobban kezd kiszorulni az életünkből. Rajta keresztül megvalósul egy szavakon túli kommunikáció, mely segíthet a mindennapi életbe kiegyensúlyozottságot és boldogságot hozni.
 Filozófiai alapját a taoizmus alkotja. A Tao a világ rendjét, mozgató, irányító elvét jelenti, de szokásos még az út elnevezésére is használni.
Nagyon fontos hogy nem manipulál, hanem csak a változásokhoz szükséges környezetet teremti meg. Ugyanezt teszi a shiatsu is. A kezelések hatására létrejön a változásokhoz szükséges környezet, teret kapnak az energiák az áramláshoz és átalakuláshoz. Az állandóan változó, folyamatosan mozgó energiákat felszabadítja és megteremti nekik a környezetet ahhoz, hogy kiegyenlítődjenek a testben.
Shiatsu masszázs története, filozófiája

Zen Shiatsu masszázs

A legjellemzőbb különbség a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) és a shiatsu között a kezelés közbeni tudatállapotban keresendő. A shiatsuban a kezelő egy különleges, fókuszált tudatállapotba kerül, mely különbözik a hétköznapitól. Ahhoz, hogy érzékelje a test jelzéseit, változásait, egy másfajta kommunikációra van szükség, ami túl van a szavakon. Ez hasonlít a meditatív állapothoz és az intuíció dominanciája jellemzi. Ez a fajta munka teljes jelenlétet kíván. „Itt és most” kell jelen lenni. Ezt a tudatállapotot hara koncentráltságnak nevezzük. A shiatsuban a nyomások nem erőkifejtésen, hanem testsúlyáthelyezéssel történnek. Ez fontos ahhoz, hogy a testünk ellazult maradjon, ne feszüljön meg, mert ezzel kibillenhetünk a koncentrációból. Ez a tudatosság a finom érzékelés alapja és az energiaközpontunkkal és légzésünkkel való egység lehetőségét teremti meg. Ebben az állapotban tudjuk folyamatosan érzékelni a partner testének jelzéseit, az energiahiányos területeket, pontokat, amely már diagnosztikus munkának tekinthető.
Általánosságban elmondható, hogy a kezelés hatására jobb közérzet, derűs, optimista lelkiállapot jön létre. A fájdalmak csökkennek vagy eltűnnek, a szervek működése harmonikussá válik. Erősödik a testtudatosság, megtanít érzékelni a változásokat.
Forrás: Lajter Attila (Shiatsu terapeuta)
Alaptanfolyami jegyzetéből
Bejelentkezés, bővebb információ
Shiatsu masszázs
Bejelentkezés, információ
Menü