“Aki fel akar törni az égbe, annak hinnie kell a saját csillagában.” (Jókai Mór)
Sok élsportoló fordult már meg nálam az elmúlt évek során. A legtöbbjük a küzdősportok területéről érkezett (ökölvívás, kick-box, judo), de akadt olyan csapatjátékos is, aki a kosárlabdában jeleskedik. Illetve volt alkalmam egy kosárlabda csapattal együtt dolgozni egy rövid ideig és szerencsésnek mondhatom magam, mert megfordultam egy birkózó akadémián is, ahol közel 50 sportolóval volt lehetőségem megismerkedni és egy rövid ideig együtt dolgozni.
A sportolók tekintetében a legtöbb esetben mindig ugyanaz volt az alap probléma, mégpedig az hogy a versenyeik, küzdelmeik során nem tudták kihozni magukból a maximumot. Mindezek mellett pedig a kellő összpontosítás okozott gondot, mert ahogy én szoktam ezt nevezni „nem tudtak benne maradni a saját feladatukban”.
Esztergomi Kick-box SE versenyzőivel a budapesti Világkupán (fotó: Bogár Mihály)
Esztergomi Kick-box SE versenyzőivel a budapesti Világkupán (fotó: Bogár Mihály)
A sportolók élete egyébként is sokkal összetettebb és bonyolultabb mint egy átlag emberé. Az ő életük az alázatról, a kemény és kitartó munkáról és a mindennapi fejlődésről szól. Vagyis többek között ezekről a dolgokról. Nehéz innen „kívülről” belegondolni abba, hogy mennyi mindenre kell figyelniük a mindennapok során ahhoz, hogy a legjobb teljesítményt tudják kiadni saját magukból nem csak a verseny, hanem az edzések és a felkészülés során is.
Elég ha csak arra gondolunk, hogy nekik minden nap fontos a minőségi étkezés a jó teljesítmény és a versenysúly eléréséhez, fontos a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok magukhoz vétele. Mindezek mellett pedig a testi-lelki-szellemi leterheltség és megfeszített munka a velejárója annak, hogy valaki élsportoló legyen.
Persze nem kerülhet mindenki az ország, vagy a világ élvonalába, de törekedhet rá a sportpályafutása alatt hogy a legjobbak közé verekedje magát. Sokat segíthet a célok elérésében, ha valaki megfelelően tud összpontosítani és kellőképpen „benne tud maradni a saját feladatában”. Aki fejben ott van és tudatos tud maradni mindvégig, az biztosan egy sokkal hatékonyabb és jobb teljesítményt tud felmutatni.
Miről is szól a sportolók mentális felkészítése? Mit tudok nyújtani azoknak, akik hozzám fordulnak?
Szabó-Tóth Dávid kick-box többszörös magyar bajnok, világbajnoki bronzérmes
Szabó-Tóth Dávid kick-box többszörös magyar bajnok, világbajnoki bronzérmes
Próbáltál már lelassulni és csak magadra figyelni? Úgy mint amikor valaki mind testben, mind lélekben egyaránt lelassít és ténylegesen megáll egy pillanatra. Ha sikerül lelassítanod és egy kicsit kiszakadnod a körülötted lévő forgatagból, akkor kezded el igazán megérteni azokat a dolgokat, amik körülötted történnek a mindennapok során.
A sportolók versenyfelkészítése során mindig az a célom, hogy a fejekbe a megértést hozzam el. Azzal a megértéssel, amit saját magad fogsz megtapasztalni nálam, sokkal sikeresebben és sokkal hatékonyabban fogod tudni a törekvéseidet és az elképzeléseidet sikerre vinni. Mindezek mellett egy tökéletesebb összpontosítás elérése a cél. Sokszor a befektetett edzésmunka és a beletett plusz energia nem térül  meg kellőképpen egy verseny, vagy sportesemény alkalmával. Ennek egyik oka az – amit már feljebb is leírtam – hogy a versenyzők nem tudnak teljesen benne maradni a saját feladatukban.
Esztergomi Kick-Box SE
Esztergomi Kick-Box SE a képen balról: Magyar Szabolcs, Jánosi Máté, Olasz Attila (edző), Kajtár Bence, Vígváry Viktor
A mentális felkészítés egy olyan személyre szabott műhelymunka, ahol a problémák megértésén keresztül egy hatékonyabb teljesítmény elérése a cél.   Mindezek mellett pedig az vezérel, hogy mindenki jobban megértse önmagát és mindent, ami körülötte történik a hétköznapok során.
Azt gondolom, hogy ha kellően tisztában vagy a saját minőségeiddel és azokat maximálisan és jól tudod használni, akkor sokkal hatékonyabban fogod tudni véghez vinni a törekvéseidet. Akár edzésen, akár sporteseményen, akár a hétköznapi életed során.
A rendszeres foglalkozások alkalmával létrejön egy lelki-szellemi fejlődés, amely kihat az életed minden területére, így a tanulásra, munkára, magánéletre, családdal kapcsolatos dolgokra, karrierre… stb. Ha sikerül mindent megértened és a magad javára fordítanod, akkor sokkal messzebb jutsz, mint eddig bármikor az életed során.
Ahol jelenleg ott vagyok a mindennapokban, akiknek a felkészülését jelenleg is segítem:
Esztergomi Kick-Box SE (15 sportoló versenyfelkészítése)
Beerfort Nyergesújfalu KBSE (Kick box versenyzők felkészítése)
Szabó-Tóth Dávid (Kick-Box junior magyar bajnok, világbajnoki bronzérem)
Ha elkél a segítség a felkészülésedben, mert szeretnél jobban teljesíteni és még többet kihozni magadból, akkor várlak szeretettel!
Bejelentkezés, bővebb információ:
 (20) 4365-220
 gantramate@gmail.com
 Gantramate – A lelked ébredése
 Prána Jóga és Természetgyógyászat
(Székesfehérvár, Zámoly u. 59.)
Közvetlen üzenet küldése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fill out this field
Fill out this field
Adjunk meg egy valós e-mail címet.