Azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy jó pár ember életében jelen van az önbizalom hiánya. No! Persze nem mindenkire igaz és azért valljuk be, hogy sokan éppen az önbizalom egészséges határának túloldalán vállalnak szerepet a mindennapokban, de sajnos bőven akad olyan ember, akinek éppen a bátortalanság okozza a problémát.
Vajon miből is fakad az önbizalom hiánya? Mitől van az, hogy sokszor felnőtt emberek is akaratuk ellenére csapdába ragadnak, mert nem elég bátrak az élethez?
Az önbizalomhiány kialakulásához számos ok vezethet. Sokszor fordul elő -az én személyes tapasztalataim szerint- hogy valaki gyerekkorban még bátor, de felnőtt korára teljesen elveszíti ezt a tulajdonságát és nem is tudja utána már magától visszavenni azt. Aztán láttam olyan élethelyzetet is, hogy valaki már gyermekkorában sem bátor és úgy is nő fel. Azaz sem gyermekként, sem pedig felnőttként nem képes arra, hogy bátor és határozott döntéseket hozzon.
Önbizalomhiány, bátortalanság felnőtt kori okai lehetnek: gyermekkorban elszenvedett szülői viselkedés, megfelelő követendő szülői példa hiánya, szülők elválása (általában az apai minta így „kimaradhat”), kevés megerősítés gyermekkorban és a felnőtté válás további fázisaiban, kevés visszacsatolás, elismerés az általunk elvégzett munkák, feladatok, sikerek után…stb
Az az egyik legnagyobb probléma az önbizalom és a bátorság hiányával, hogy az elénk kerülő szituációk, helyzetek nagy részét kikerüljük emiatt. Tehát nem megoldjuk a dolgainkat, hanem egyszerűen csak manővereket hajtunk végre, amelynek az elsődleges célja az, hogy kikerüljük a „rázós” helyzeteket. Így viszont az életünk válik sivárabbá és egyhangúbbá, mert nem tudunk teljes értékű életet élni. Aki benne van a saját önbizalomhiányában és ebben él a mindennapokban, annak persze komfortosnak is tűnhet ez a szűkebb világ, de valójában csak egy kialakított komfortzóna mögé bújva próbálunk meg adott esetben szerepeket játszani és leplezni, hogy nem vagyunk képesek bátran kiállni önmagunkért, igazunkért.
Egy kicsit jobban és mélyebben is szeretnék belemenni ebbe a témába, ezért megpróbálom több oldalról is megvilágítani magát az önbizalom hiányát mind mentális, mind pedig fizikai szinten egyaránt.
Mi történik valójában, ha nem vagyunk elég bátrak?
A válasz nagyon egyszerű! Nem megfelelően cselekszünk, azaz nem is cselekszünk a legtöbbször. Az élet bizonyos területein vagy annak egészén, nem merjük sem döntéseinket, sem önmagunkat felvállalni és ez egy megütközést kelt bennünk. Ebből lesz egy belső feszültségünk, amit mint egyfajta terhet cipelünk magunkkal a napjaink során.
Éppen ezek azok a lelki blokkok, amik aztán egymásra rakódva, egyfajta súlyt képeznek rajtunk. Például ilyen esetekben is sokszor mondjuk azt hogy: „Nagy a teher, amit cipelek!”
Pedig nem kéne…
A bátortalan emberek nagyon sokszor azzal is lelki megütközéseket okoznak maguknak, hogy vágyakoznak. Ez a vágy legtöbbször a megfigyeléseinkből ered. Már egészen a kisgyermekkorban megfigyelünk. Sokszor utánozunk is, hiszen ez is a fejlődésünk része. Aztán ahogy növünk fel, az életünk minden szakaszában megtalálható a megfigyelésből eredő vágyakozás, sóvárgás. Mindig van valami amit a másik jobban csinál, vagy amit ő megkapott én pedig nem, pedig szerettem volna. Vagy ne felejtsük a párválasztást -már egészen fiatal kortól- amikor már viszonylag fiatalon az érzéseinktől fűtve állapítjuk meg, hogy: „Bezzeg neki sikerült, nekem meg nem!”
Aztán ott vannak a lelki vágyaink is. Ezek olyan belső lelki elhívódások, amiket ösztönösen érzek, anélkül, hogy bárkitől is hallottam, vagy láttam volna. Ezek azok a dolgok, amiket szintén nem merek megélni és ezzel megint csak a vágyakozás és a sóvárgás marad!
Az egészséges bátorsággal rendelkező emberek általában cselekvőképesek. Legalábbis az élet nagy részében biztosan teszik a dolgaikat minden nap. Hiába vagyok önbizalomhiányos és bátortalan, de akarva akaratlanul,  amikor látok másokat cselekedni adott szituációkban, akkor bennem is elindul valami. Ha viszont nem vagyok elég tettre kész, akkor ez a belső késztetés nem marad más mint egy beteljesítetlen vágy. Ebből is szépen lassan láncokat alkotunk, leginkább negatív láncot és ezzel képezünk magunknak egy újabb spirált, amely lefelé visz bennünket. Amikor ugyanis látjuk, hogy mások bátrabbak és többet cselekszenek, akkor azokban az emberekben is megmozdul valami, akik nem elég merészek. Viszont ez a fajta lelki dolog nem feltétlenül megerősít, hanem inkább meggyengít egy embert. Mind fizikai, mind lelki értelemben.
Sokan megfordultak már nálam hasonló problémával és nagyon sokan távoztak tőlem úgy, hogy sikerült. Nem mindenki tudja elsőre megugrani ezt a lécet és sokaknak a mai napig nem sikerült még leküzdeniük ezt a problémát az életükben. Erre azt szoktam mondani, hogy még nem készültek fel teljes szívvel és lélekkel a változásra.
Persze ahhoz, hogy kézzel foghatóan megváltozzunk és megváltozzanak a gondolati és cselekvési mintáink, nem elég egy alkalom. Sokkal inkább azt mondanám, hogy az egész egy folyamat. Ebben a folyamatban kovácsolod újjá a saját életedet és az azzal járó összes eddig ki nem használt erőforrást előveszed a mélyről. Azt gondolom, hogy ez az út vezet ki leginkább abból ,amiben vagy és ez az út az önismeret útja is egyben. Aki viszont végigment ezen az úton arról biztosan állíthatom, hogy sokkal határozottabban és bátrabban áll  a saját életéhez és a döntéseihez. Van akinek lassabban megy, van akinek gyorsabban. Ez mindig attól függ, hogy ki mennyire tudja és akarja a saját kezébe venni végre a saját életét.
Számos praktika és megoldás létezik a fenti probléma megoldására, amelyből jó párat magam is alkalmazok. A legfontosabb viszont mindegyik esetében az, hogy őszintén és szívből akarjunk megváltozni. Legyen bennünk szándék arra, hogy akarjunk egy jobb életminőséget kialakítani magunknak. Tudom, hogy sokszor nehéz az első lépést megtenni, de abban is rengeteg segítség létezik.
Egy két dolgot felsorolás jelleggel szeretnék ehhez megemlíteni, amivel esetenként javítani lehet a bennünk rekedt félelmet. Ilyen hasznos praktika lehet az önismereti csoportfoglalkozás, ahol saját magamat kell jobban és mélyebben megismernem, ezzel is közelebb kerülve önmagamhoz és ahhoz, hogy áttörjek bizonyos gátakat magamban. Vagy ilyen például a családállítás, lélekállítás. Nagyon szuper praktika a sport, vagy a küzdősport is, ahol minden megrekedt fölösleges energiát és blokkot leküzdhetek magamról. Mindezek mellett oldhatják a bennünk lévő bátortalanságot a különböző személyiségfejlesztő csoportos foglalkozások, workshopok, ahol szerepcserékkel és az önmagamból való kilépéssel lehet előre haladni a megkezdett úton. Végül, de nem utolsó sorban lehetőség van Coachoz is fordulni, aki az adott témára vonatkozóan próbál segítséget nyújtani a hozzá fordulóknak. És ezt a felsorolást persze még hosszasan tudnám folytatni!
A legtöbb ember sajnos ehhez is bátortalan, hogy ilyen lépést megtegyen és elkezdjen bármilyen foglalkozásra járni. Pedig sokszor ezekben ott rejlik a kulcs ahhoz, hogy bárki a saját lábára álljon és elkezdje végre a saját kezébe venni a saját életét.
Éppen ezért egy nagyon kedves barátommal és az Ő csapatával kitaláltunk valamit a félelmek leküzdésére, az önbizalom növelésére és az önismeret egy érdekes, de tanulságos útjára, amit ötvözni fogunk valamivel. Az a célunk, hogy bátortalan és hitehagyott embereknek nyújtsunk segítő jobbot és megmutassunk egy olyan utat, ami eddig ismeretlen volt a számukra. Biztosak vagyunk benne, hogy sikerül olyat nyújtanunk majd, amitől mindenkinek sikerül egy szintet ugrania felfelé és nem csak lelkileg és szellemileg, hanem fizikailag is egyaránt.
A részletekkel hamarosan jelentkezni fogok újabb blogbejegyzésben!
A program novemberre várható, akkor biztosan el fog indulni!

Bejelentkezés, bővebb információ:

 (20) 4365-220
 gantramate@gmail.com
 Gantramate – A lelked ébredése
 Prána Jóga és Természetgyógyászat
(Székesfehérvár, Zámoly u. 59.)
Közvetlen üzenet küldése
…és ne feledd! A választás a tiéd, én csak egy lehetőség vagyok számodra!
Korábbi írásaimat itt olvashatod!
Követheted oldalaimat a Facebookon és az Instagramon is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fill out this field
Fill out this field
Adjunk meg egy valós e-mail címet.