„Aki fel akar törni az égbe, annak hinnie kell a saját csillagában.” (Jókai Mór)
Volt már olyan érzésed magaddal kapcsolatban, hogy sokkal több van benned sportolóként, mint amit meg tudtál eddig mutatni belőle? Előfordult már veled hogy azon kaptad magad, amint arról ábrándozol, hogy miként lehetnél sikeresebb és hatékonyabb a versenyeid alkalmával? Kerültél már a kiégés szélére csak azért, mert megfeszítve edzettél és harcoltál a jobb eredményekért, miközben azok nem jöttek? Gondoltál már arra, hogy mi lenne, ha valaki irányt és utat mutatna neked és ezzel elérhetnél oda, ahová mindig is el szerettél volna jutni?
Tedd fel magadnak a kérdést és a válaszokon töprengj el pár gondolat erejéig:
Vajon mitől lehetnék jobb és hatékonyabb az életemben? Mikor jön el az a pillanat, amikor azt mondhatom, hogy készen állok ennél sokkal nagyobb csatákat is megvívni? Fejlődtem már annyit, hogy meg tudjak állni a saját lábamon bármilyen helyzetben? Van lelki békém és ezzel belső erőm, amit a magam javára fordíthatok?
A válaszok ott vannak benned, de ahhoz hogy megértsd őket sokkal jobban és mélyebben kell megismerned önmagad! Nekem sikerült és általam már jó pár sportolónak és nem sportolónak is meg tudtam mutatni azokat a válaszokat, amelyek segítségével más ember lehetsz és fejlődhetsz mind lelkileg, mind szellemileg egyaránt.
„Sportolók mentális felkészítése” – Sokáig így neveztem a munkám ezen részét, de ezt most megváltoztattam. A sportolókkal végzett munkásságom egy egyszerűsített elnevezése volt ez, amit úgy „ragasztottak” rám egy foglalkozás alkalmával. Egyébként ebben a formában is érthetően elmondja helyettem, hogy miről szól a feladatom, amikor sportolókkal foglalkozom. Mondhatnám úgy is hogy közérthető, de mégis a névváltoztatás mellett döntöttem!
Miért változtatom meg az eredeti nevet? Mi a célom ezzel? Miért gondolom azt, hogy az új elnevezés jobb lesz mindenki számára?
A megtapasztalásaim juttattak el oda és ébresztettek rá arra, hogy az én munkám sokkal több annál, mint hogy valakit mentálisan felkészítek. Mivel jómagam is megértettem az évek során, hogy ez több puszta egyszeri, vagy időszakonkénti felkészítésnél, ezért úgy éreztem, hogy  mostantól egy kicsit jobban és pontosabban szeretném az emberek tudtára adni, hogy mit is csinálok valójában, amikor sportolókat készítek fel versenyre. Sokáig abból indultam ki, hogy a versenyzőt fel kell készíteni egy megmérettetésre, vagy egy versenysorozatra és kész a munka. Egy kis időnek el kellett telnie, amíg rájöttem és magam is megértettem, hogy ez sokkal több annál. A visszajelzések, kudarcok, csalódások, sikerek, örömök mind arra mutattak rá, hogy itt valami egészen más is megtörténik, ez pedig nem más mint egyfajta lelki-szellemi fejlődés!
Éppen ezen felismeréstől vezérelve, a sportolókkal kapcsolatos munkám a „Sportolók lelki-szellemi felkészítése” nevet kapja mostantól.
Immáron 6 év telt el, amióta kapcsolatba kerültem sportolókkal és ebbe a fajta munkába belefogtam. Akkor még magam sem gondoltam, hogy ez majd egyszer ennyire kinövi magát. Nem volt olyan tervem, hogy ezzel én majd foglalkozni akarok, olyan meg főleg nem, hogy több sportolóm is lesz, akiknek az útját egyengethetem majd. Az élet mégis úgy adta, hogy van feladatom ezen a területen és kaptam is szépen sorban a felkéréseket, amiket a mai napig is aktívan ellátok.
Kicsit most erről a munkásságomról szeretnék mélyebben és hosszasabban írni és egy kis betekintést engedni. Persze ez közel sem ad vissza mindent, hiszen a legjobb megtapasztalás az, amikor eljössz hozzám és átéled amire én akarlak téged megtanítani.
Először is bemutatkozom és elmondom, hogy ki vagyok én?  Előbb egy kicsit tisztázzunk velem kapcsolatban pár dolgot, azt gondolom, hogy egyfajta bemelegítésnek meg is felel egy sajátos bemutatkozás a részemről!
Máté Krisztián vagyok, Székesfehérváron élek, de az ország több pontján is dolgozom, emberekkel foglalkozom. Sokféle területen látok el feladatokat (masszázsok, életviteli tanácsok, csoportos foglalkozások, relaxáció…stb) és ebből az egyik meghatározó a sportolókkal való közös munkám. Ezen felül csoportos foglalkozásokat szervezek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Jelenleg természetgyógyásznak tanulok, amelyből már csak pár vizsga választ el attól, hogy teljesen révbe érjek. Talán röviden ennyi elég is lesz rólam, most jöjjön a munkám bemutatása!
Volt egy felismerésem még az utam legelején, amikor ez az egész elkezdődött és akkor jöttem rá, hogy a sportolókkal való munka is az életem része lesz ezen túl. A kiteljesedésem a sportolókkal kapcsolatban még korántsem teljes. Nagyon sok lehetőséget látok magam előtt és bízom abban, hogy egyre többen rájönnek majd, hogy mennyire hasznos és elengedhetetlen mindez egy-egy sportoló, versenyző számára.
Mi az amiben különbözik a munkám másétól? Mitől mondhatom azt, hogy az én felismerésem más mint az elfogadott általános nézetek? Mégis mitől lehetek egyedi ebben a dologban másokkal szemben?

Tóth Vanessza Kick-Box (Beerfort NyKBSE)

Az én munkám az egyénről szól. Jó! Persze más munkája is! De nálam csakis az egyén a fontos, viszont nem csak a fizikai szinten. Sokkal inkább dolgozom a lelki-szellemi szinten mindenkivel. Ezért is jött a felismerés, hogy a régi névről az újra váltsak és ezentúl „Sportolók lelki-szellemi felkészítése” néven jegyezzem ezt a dolgot. Mire jó a névváltás? Rá szeretnék ezzel is világítani arra, hogy a nálam elvégzett munka egy olyan út, ami egy hasznos fejlődés is egyben. Persze! Sokan rávághatják egyből, hogy de ez mindig így van! Ez sajnos nem igaz! És az élet már számtalanszor bebizonyította, hogy ebben a dologban nekem van igazam. Nem ér ugyanis semmit a tanítás, vagy átadott nézőpont sem sportolónál, sem bárkinél, ha a lelki-szellemi fejlődés nem jön létre. Mondhatnám úgy is, hogy nem járja be azt a folyamatot, amit kell és nem fejlődi meg azt amit kell.
Számtalan példát tudok felhozni az eddig elvégzett munkáim alapján és sok olyan megtapasztalt esetem is van, amik aztán engem is megtanítottak sok mindenre az évek alatt!
Nem vagyok tökéletes! Ezzel mondjuk mások is így vannak szerintem. Legalábbis akinek egészséges értékítélete van magával és másokkal szemben az biztosan hasonlóan látja saját magát! Szóval nem vagyok tökéletes így nálam is fordult már elő, hogy valaki faképnél hagyott menet közben. Ennek is megvannak az okai és ezt is el tudom maradéktalanul fogadni. Vannak akik nem állnak még készen arra, hogy a maguk kezébe vegyék az életüket és rálépjenek a változás útjára. Azt is tudni kell, hogy van aki túl gyenge még ahhoz, hogy lecserélje az utat, amin eddig járt és így idő előtt belefárad a változásba, változtatásba. Persze olyan is akadt, aki a sikertől megmámorított úton, a csúcsra felérve, a hálátlanság leplébe burkolózva lépett tovább minden különösebb köszönet nélkül. Legtöbbször olyan, akitől nem is várná az ember, vagy nem is gondolná róla. Valójában őket is meg lehet érteni valahol, mert ők azok akik azt hiszik, hogy ha  a siker elérkezett, akkor minden külső segítőt a kukába lehet dobni. Köztük engem is! Pont ez okozza a következő problémádat! Mivel éppen az a lényeg, hogy ha a csúcsra érsz, akkor hogyan tartod szinten és fejleszted tovább önmagad. Az egész élet egy fejlődés ugyanis, így azoknak sem áll meg az élet, akik felérnek a csúcsra, amit megálmodtak maguknak.

Schmidt Zsófia Kick-Box (Beerfort NyKBSE)

Aki megérti, hogy miről beszélek, aki elfogadja és megpróbálja megtenni amit mondok, azt egy úton vezetem végig. Persze csak akkor ha hagyja hogy vezessem. Én ugyanis nem tartok itt senkit magamnál. Aki ismer az tudja, hogy nálam a szabad akarat az első és így ebben a munkámban is ezt képviselem. Ha akarsz tanulni és fejlődni, akkor gyere bármikor. Én az egyént veszem alapul, így nekem az az első ami neked jó. A legelső és legfontosabb, hogy elmondom szerintem mitől leszel sikeresebb és hatékonyabb a versenyeid alkalmával. Elmondom azt is, hogy mi hiányzik ahhoz hogy jobban menjenek a dolgaid. Eléd tárok egy utat, amelyben a fejlődésedet látom és elkezdünk egy közös munkát. A célt és a célokat közösen tűzzük ki és aztán indulhatunk is előre. Amit nálam megtapasztalhatsz, azzal nagyon messzire juthatsz és nem csak mint sportoló és versenyző, hanem mint ember is. A kulcs ebben van ugyanis, hogy az életed minden területe veled együtt fejlődjön folyamatosan.
Relaxálunk, lassulunk, célokat tűzünk ki, hozzáigazítjuk a lelki és szellemi világodat. Felmérjük hol vagy, megnézzük merre tartasz, megvizsgáljuk az erősségeidet és ránézünk a gyenge pontokra is. Tervezünk, szervezünk és jövőt építünk. Meg persze felépítünk egy új embert is belőled. Vagyis nem is újat, hanem azt aki valójában vagy. Azt hozzuk elő és azt hozzuk a felszínre, ami te valójában vagy! Az igazi önvalódat kutatjuk és ha hagyod, hogy megmutassam neked, akkor meg is találjuk!
A sportolók lelki-szellemi felkészítése összetett feladat. Legalábbis én több területen viszem magammal azt aki engem kért fel. Egyszerre kell haladni azzal, hogy sokkal jobb teljesítményt nyújts az edzések és versenyek alkalmával. Ezzel párhuzamosan dolgozni kell azon is, hogy az összpontosításod megfelelőbb és hatékonyabb legyen. Időt kell fordítani arra, hogy a dolgok lereagálása sokkal gyorsabban és pontosabban megtörténjen. Fontos terület, amit szintén kiemelek, hogy rendszeresen dolgozni kell azon, hogy a fejedben mindig rend legyen. Aztán végezetül, de nem utolsó sorban fejlődnöd kell mint ember, mert ez határozza majd meg a többi életterületedet is. Amikor fejlődsz mint ember, akkor a körülötted lévő dolgok is változnak. Az így megszerzett megtapasztalásaid mind mind a hasznodra válnak az életedben. Legyen szó iskoláról, legyen szó munkáról, legyen szó versenyzésről, vagy magánéletről, a cél nálam mindig ugyanaz: Hogy jobb emberré válj! Több legyél, mint amikor elkezdtünk együtt dolgozni. Azt szeretném, hogy jobban ráláss a világra és mélyebben megismerd önmagad. Szeretném, ha elérnéd a határaidat és ha sikerül, akkor tovább szélesítsd, tágítsd, hogy ezzel is jobban haladj a kiteljesedés felé!
Ha engem választasz a barátod és tanítód leszek, kísérlek mindenhová és együtt haladunk ezután. Arra fogunk menni, amerre az új életed és megfogalmazott céljaidhoz vezet az út. Az út úgyis mindig fontosabb mint a cél, ahová el akarunk érni. Az úton fogod összeszedni az építőköveket, amiket aztán a magad javára fordíthatsz. Hívhatom úgy is, hogy az úton fogod a legnagyobb megtapasztalásaidat megélni. Ha te is készen állsz egy ilyen utazásra, ahol minden szempontból csak több lehetsz, akkor részemről már kezdhetünk is!
Várlak szeretettel, ha úgy érzed, én vagyok az aki megtanítja neked, hogy mitől leszel jobb és hatékonyabb nem csak a sport, hanem az élet többi területén is!
Köszönöm szépen az egyesületeknek, ahol most is aktívan dolgozhatok a sportolókkal. Köszönöm szépen azoknak, akik bizalmat szavaztak nekem és rám bízták a versenyzőiket. Köszönöm, hogy a sportolóik, versenyzőik lelki-szellemi felkészítése általam valósulhat meg náluk. Köszönöm továbbá a jelenleg általam felkészített sportolóknak is, hogy hisznek bennem, látják és tapasztalják a közös munka gyümölcsét.
Köszönöm szépen a sportegyesületeknek és sportolóiknak a bizalmat:
Esztergomi Kick-Box SE
Beerfort Nyergesújfalu KBSE
Szabó-Tóth Dávid Tóparti Sport Club
Bogárdi Péter Gergő (Judo)
…és ne feledd! A választás a tiéd, én csak egy lehetőség vagyok számodra!
Korábbi írásaimat itt olvashatod!
Sportolók lelki-szellemi felkészítése témakörben korábban írt bejegyzésem itt olvasható
Követheted oldalaimat a Facebookon és az Instagramon is!
Bejelentkezés, bővebb információ:
 (20) 4365-220
 gantramate@gmail.com
 Gantramate – A lelked ébredése
Közvetlen üzenet küldése

Fényképeken szereplő sportolók:

1. kép Bogárdi Péter (Judo) fotó: Kecskés Tamás
2. kép Vígváry Viktorral (balra) Kick-Box (EKBSE)
3. kép Máté Krisztián (én)
4. kép Tóth Vanessza Kick-Box (Beerfort NyKBSE)
5. kép Schmidt Zsófia Kick-Box (Beerfort NyKBSE)
5. kép Szabó-Tóth Dávid Kick-box (Tóparti Sport Club)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fill out this field
Fill out this field
Adjunk meg egy valós e-mail címet.